Schouderpijn bij zwemmen

De zwemmersschouder

Zwemmen wordt vaak beschouwd als ideale sport door de lage belasting op het lichaam.

Er is echter een hardnekkige blessure die wij vaak voorbij zien komen in de praktijk, de zwemmersschouder.

Deze blessure is de meest voorkomende blessure bij zwemmers en kan vaak lang aanwezig zijn en keer op keer terugkomen.

 

In dit artikel ga ik uitleggen wat een zwemmersschouder inhoudt, hoe hij ontstaat en nog belangrijker, hoe je hem kan voorkomen.

 

Inhoud

Anatomie

Beweeg keten

zwemmersschouder

Oorzaken

Diagnose

 

Anatomie schoudergewricht

De schouder zelf bestaat uit het schouderblad en de bovenarm.

Dit gewricht is een kogelgewricht. De kom van de schouder is erg ondiep terwijl de kop relatief groot is. Dit zorgt voor een grote mate van beweeglijkheid. Deze beweeglijkheid komt echter met een nadeel, de schouder is een erg instabiel gewricht.

 

Schoudergewricht

 

Spieren van het schoudergewricht

Om dit gewricht goed op zijn plek te houden, heeft de schouder de rotatorcuff. Dit zijn 4 spieren die vanaf het schouderblad naar de bovenarm lopen: de supraspinatus, infraspinatus, subscapularis en teres minor.

 

Rotatorcuff

Anatomie schoudergordel

Het schoudergewricht is maar een klein deel in de hele beweegketen. Bij het zwemmen moet de hele schoudergordel goed samenwerken om efficiënt en blessurevrij te bewegen. De schoudergordel bestaat uit de bovenrug, de ribben, het schouderblad, het sleutelbeen, de bovenarm en alle aangrenzende gewrichten en spieren.

Bij een probleem in een van deze gewrichten of spieren kan er al een disbalans ontstaan die ervoor zorgt dat de schouder te veel belast wordt en klachten geeft.

 

Schoudergordel

Zwemmersschouder

De definitie van de zwemmersschouder is “pijn aan de schouder bij zwemmen”. Dit is een zeer ruime definitie en zou van alles kunnen betekenen. Wat duidelijk is, is dat de zwemmersschouder echt een overbelastingsklacht is. Door de herhaalde beweging van de schouder in de uiterste standen is er een groot risico dat de structuren die door de schouder lopen stelselmatig bekneld worden en gaan irriteren.

De belangrijkste pezen die bekneld kunnen raken, zijn de supraspinatus pees en de bicepspees. De voornaamste klachten bij een zwemmersschouder zijn pijn in de schouder en rond het schouderblad, pijn in de arm en klachten in de nek en schouder. Tevens kunnen de pijnklachten ervoor zorgen dat je een ander watergevoel krijgt of minder kracht kan leveren in de slag.

 

Suprapsinatus pees, Biceps pees, Pectoralis pees

Oorzaken

Overbelasting

Een te snelle opbouw in duur of in intensiteit. Bijvoorbeeld vanuit het niets 4 keer per week een uur zwemmen. Na training moet je lichaam de tijd krijgen om te herstellen, vooral na een nieuwe activiteit. Als je niet voldoende rust neemt, is het lichaam nog niet optimaal hersteld en train je eigenlijk met een “zwakkere” schouder. Dit leidt uiteindelijk tot overbelasting. Tevens geeft te intensief zwemmen een risico op overbelasting. Dit is bijvoorbeeld veel zwemmen met handpeddels of te veel zware interval trainingen.

 

Slechte techniek

Omdat zwemmen een heel technische sport is, is het des te belangrijker om te beginnen met het aanleren van de juiste techniek. Voor de meeste recreatie- en langere afstand zwemmers (en buitenwater zwemmers) is de “total immersion techniek” een goed begin. Juist omdat deze de nadruk legt op efficiëntie en voorkomen van klachten. Meer daarover in ons volgende blog.

 

Beperkingen in beweeglijkheid

Belangrijkste oorzaken voor in klemming van de structuren in de schouder zijn toch wel verstoringen van de bewegingen in de schoudergordel. Deze verstoringen spelen dan ook vaak een rol bij het ontstaan en zeker onderhouden van de klachten. Dit kan vanuit de hele schoudergordel ontstaan: de bovenrug, de ribben, het schouderblad, het sleutelbeen met aangrenzende gewrichten en uiteraard het schoudergewricht zelf. Deze kunnen veroorzaakt worden door beperking in beweeglijkheid van de gewrichten of een disbalans in de kracht of spanning van verschillende spieren. De beperking kan zelfs komen door instabiliteit in het gewricht en afname van de coördinatie in het gewricht of zelfs nog lager in de hele beweegketen.

Waar precies de problemen zitten, is lastig om goed te achterhalen en vergt een gedegen onderzoek van de hele beweegketen. Zeker bij langdurige en terugkerende schouderklachten is het belangrijk om naar een specialistische fysiotherapeut te gaan op het gebied van schouderklachten.

 

Beperking in de bovenrug zorgt voor verminderde strekking.

 

Verkorting van de spieren aan de voorkant zorgt voor voorover kanteling van het schouderblad

Diagnose zwemmersschouder

Als je klachten krijgt bij het zwemmen, is het belangrijk om daar niet te lang mee te blijven lopen. De zwemmersschouder is een pees aandoening; dit betekent dat, mits niet op tijd behandeld, het een langdurige klacht kan worden.

Een goed onderzoek kan uitwijzen in welke structuur de klacht zit en welke van de bovenstaande factoren de klacht heeft veroorzaakt. Pas als je het onderliggende probleem vindt, kun je volledig revalideren en voorkomen dat de klacht terugkomt.

 

 

2018-10-03T13:32:19+00:00 Nek en Schouder, Sport, Training|